INK Update 13 december 2024
Het INK ondersteunt in 2024 weer volop organisaties op weg naar excellence. Uitdagende trajecten, waarin we samenwerken met partners en met Organisatievernieuwers zoals jij.
Leerzame trajecten ook waarbij het verbinden van mensen telkens weer de kern van de zaak blijkt. Hoe geef je effectief vorm aan je interne adviesrol? Hoe blijf je in verbinding met je interne opdrachtgever? Hoe voer je een constructieve dialoog, over gezamenlijke belangen en niet over macht en positie? Hoe geef je vorm aan processen over afdelingsgrenzen heen, gericht op waarde voor belanghebbenden? Rond het creëren van verbinding hebben we het programma van de INK Update vormgegeven. Stof tot doen en denken! En ja als je meer over modellen wilt weten kun je ook terecht.
Bijdragen van experts uit het INK-netwerk. En minstens zo belangrijk: gelegenheid om te leren van elkaar. Of je nu lijnmanager bent, transformatiemanager, HR-partner, strategisch adviseur, financieel manager, of INK/EFQM-assessor, je hebt met andere Organisatievernieuwers gemeen dat je drijvende kracht bent achter strategisch belangrijke vernieuwing in je organisatie. Laat je daarbij inspireren op de INK Update 2024.
Het INK organiseerde de INK Update in 2023 voor het eerst. Deelnemers waren enthousiast over het programma en over elkaar! Een interessante groep peers met goede energie; het delen van ervaringen in de speeddate; bijdragen over INK en EFQM en hun modellen; kortom verbindend en betrokken!
Wij zijn tevreden over de INK Update als:
- Je interessante, nieuwe mensen hebt ontmoet;
- We een praktische bijdrage aan je professionaliteit hebben geleverd;
- Je persoonlijk inzicht is verrijkt;
- Je een vleugje INK-gevoel hebt ervaren;
Programma INK Update 13 december 2024
08.30 -09.20 uur Pre-conference sessie INK- en het EFQM-model (optioneel)
09.00-09.30 uur Ontvangst
09.30-09.45 uur Opening Ruud Stassen-Jeroen Vaartjes
09.45-12.15 uur Parallelsessies
Plezier met Processen
Renco Bakker, managing director BPM Consult
Zie jij net even te vaak procesverbetering de mist in gaan, en wil je weten waarom? Ben je op zoek naar een blauwdruk voor succesvolle procesherontwerp initiatieven? Dan is deze workshop wat voor jou. En het leuke is: je kan je eigen case meenemen.
Doel van de ochtend is na te denken hoe doordacht procesverbeteren eruit ziet. We doen dat aan de hand van het Procescanvas, een hulpmiddel voor het samen werken aan betere waardestromen in een open dialoog. Het geeft taal aan de relevante business elementen en plaatst ze in een overzichtelijk geheel.
In de workshop staan we stil bij 3 kernvragen
- Waarom zou ik procesverbeteren?
- Wat is de verbetering?
- Hoe kan je procesverbetering realiseren
Na het samen doorakkeren van het procescanvas, zijn er korte werkblokjes om aan de gang te gaan met je eigen case. Zo zet je meteen de eerste stappen en ben je al op weg. Tussendoor is er ruimte voor reflectie en reageren op elkaar.
Renco Bakker is MD van BPM Consult, een adviesbureau dat organisaties helpt hun processen beter, sneller, fijner, goedkoper en duurzamer te maken. Hij is auteur van ‘Management van Processen’, ‘Horizontaal organiseren’, het ‘handboek Procesmanagementmodellen’ en ook Procescanvas. Als adviseur stuurt hij procesverbetertrajecten aan van Bouw tot Onderwijs, in publieke en private omgevingen.
OF
De Organisatievernieuwer als interne adviseur
Erwin van de Pol, Rijnconsult
Doel van de ochtend is vakverdieping aan de hand van de vragen:
- Waar sta ik als adviseur?
- Wat is mijn rol als interne adviseur?
- Wat is mijn positie als interne adviseur?
- Hoe verhoud ik mij tot de lijnmanager die vaak een andere werkelijkheid heeft?
We doen dat interactief met een mengeling van theorie en vooral praktijkervaring. Jouw adviesvragen staan centraal. De ochtend is gebaseerd op de principes van action learning: afgewisseld kennis, vragen, horen en voelen en reflectie.
Concreet betekent dat een korte introductie van adviesmodellen en aan de hand daarvan gaan we als ervaren collega’s onder elkaar de bovenstaande vragen verkennen. Uitwisseling vindt plaats strikt op het niveau van de effectiviteit van de interne adviseur.
De vraag hoe jij je verhoudt tot de lijnmanager die vaak een andere werkelijkheid heeft, beantwoorden we met een simulatie in tweetallen (die overigens meestal onververgetelijk is).
We gaan vervolgens onderzoeken wat jouw professionele handtekening is en we eindigen met een kort persoonlijk plan: wat ga ik doen om mijn effectiviteit als interne adviseur (nog meer) te vergroten?
Erwin van de Pol ( https://www.linkedin.com/in/erwinmvandepol/ ) neemt je mee in jouw tocht naar jouw professionele handtekening. Hij ziet zichzelf deze ochtend niet als docent of trainer, maar als zeer bij het vak betrokken collega adviseur die zijn brede en lange ervaring als adviseur indien relevant deelt.
12.15-13.00 uur Speed date: Organisatievernieuwers en 2025
Jeroen Vaartjes
We verkennen samen welke thema’s naar ons idee de agenda van 2025 zullen bepalen. Je schuift aan bij een onderwerp dat jij interessant vindt. Een eerste verkenning is het doel. Een mooie oriëntatie voor jou. Een aanzet voor het INK-workshop programma voor Organisatievernieuwers.
13.00 uur-14.00 Lunch
14.00-16.15 uur Als een pittige discussie een constructieve dialoog wordt
Rens van Loon, emeritus hoogleraar Dialogical Leadership aan de Tilburg University, School of Humanities and Digital Sciences
We zijn heel bedreven in het discussiëren, maar helpt ons dat verder als we ‘wicked problems’ moeten oplossen in onze organisatie. Problemen die we niet tot een oplossing brengen via positie en macht. Problemen die vragen om een constructieve dialoog over verschillende perspectieven en belangen. Een dialoog waarbij we ons toestaan ons ‘ik’ te laten wijken. Te wisselen van rol, nu eens te leiden, dan weer te volgen. Om tot blijvende resultaten te komen.
Rens geeft je aan de hand van voorbeelden uit de praktijk inzicht in wat het van jezelf, van de interactie tussen mensen en van het proces vergt om een constructieve, toekomstgerichte dialoog te kunnen voeren. Hij laat je in zijn bijdrage verschillende stijlen van interactie en de condities waaronder ze kansrijk kunnen worden toegepast ervaren.
Rens van Loon geeft als emeritus hoogleraar, docent en adviseur les in de theorie en praktijk van Dialogisch Leiderschap. De kern van zijn denken heeft hij neergelegd in zijn boek Creating Organisational Vualue through Dialogical Leadership, Boiling Rice in Still Water.
16.15-16.30 uur Als iets naar meer smaakt…..
Opzet programma Organisatievernieuwers 2025
16.30 uur Borrel
Locatie: Cultuur en Congrescentrum Antropia,
Antropia bevindt zich op Landgoed De Reehorst, pal naast NS-station Driebergen-Zeist, en is slechts 500 meter verwijderd van de afslag Driebergen aan de A12. U kunt parkeren in de Q-Park Station P+R Driebergen Zeist.